Waarvoor wordt de tablet nu eigenlijk gebruikt?

Tussenstand thesis

Voor mijn thesis of masterproef onderzoek ik ondermeer het gebruik van tablets. Om het aspect van het e-readen en krantengebruik op tablets te doorgronden, moeten we ook de context waarin zo’n tablet wordt gebruikt te weten komen. Hieronder kan je in het kort de resultaten van de algemene bevindingen lezen. Later zal ik ook zelf onderzoek voeren naar het tabletgebruik op Vlaams niveau. Benieuwd of de bevindingen verschillen zullen vertonen of net niet!

Algemeen

Tot vorig jaar werden we nog helemaal in het ongewisse gelaten wat het iPadgebruik betrof. Wat zeker was, was dat vooral de iPad een zeer snelle verspreiding kende maar hoe het toestel en haar concurrentie werd gebruikt? Neen, dat bleef voor veel mediaexperts nog een groot raadsel. Nu echter volgen de studies elkaar in sneltempo op en weten we al veel meer hoe en waar de tableteigenaar zich zoal mee bezig houdt. We hebben uiteraard speciale aandacht voor het nieuws- en krantenaspect.

Een onderzoek van onderzoeksbureau Nielsen -uitgevoerd in oktober 2010 met  5000 iPadeigenaars- toonde aan dat nieuwsgaring niet echt één van de topprioriteiten is van het tabletpubliek. De aandacht in de appstores ging veel meer naar games. Dit toont volgende grafiek aan:

iPadgebruik apps

Een iets “Belgischer” getind onderzoek kwam er in september 2011, toen Sanoma Media de resultaten van hun survey die ze hadden losgelaten op tabletgebruikers uit Rusland, Finland, Nederland, Duitsland, Hongarije en België (met N in België weliswaar slechts = 126). In het gebruikerssegment van de survey kon men opmaken dat 87% van de participanten –uit alle zes de landen- hun tablet gebruikte voor nieuwsgaring. Op  een gedeelde tweede plaats met 86% stonden het gebruiken van de browser (vb. Safari voor iPad) en het ingeven van zoekopdrachten in Google. Op de derde plaats stond het gebruik van de e-mailfunctie (78%), gevolgd door het checken van sociale netwerksites (47%). Opvallend: het eens zo populaire gamen in de –bezwaarlijk te noemen- begintijden van de tablet is nu teruggevallen naar een zesde plaats. Deze trend zien we ook terug in een grootschalig Amerikaans onderzoek van het PEW research center dat een project opstartte om de draaikolk aan veranderingen in de krantenindustrie en journalistiek in de VS op een juiste manier te kunnen opvangen. Volgens dit onderzoek is het nieuwsgaren nu samen met emailen één van de populairste activiteiten geworden. Het enige wat dagelijks nog meer gedaan wordt dan deze twee activiteiten is het algemeen browsen op het web.

Nieuws

Business Insider onderzocht het nieuwsgebruik op tablet. 38,1% van de iPadeigenaars gebruikt de webbrowser van hun nieuwsproviders om het laatste nieuws te consumeren. Vervolgens downloadt 33,9% van de respondenten de app om hun nieuws te lezen en de rest (28%) gebruikt een nieuwsaggregator of newsreader (dit is een app die nieuws van verschillende bronnen en op basis van je eigen voorkeuren en interesses bundelt, deze apps zijn vaak gratis). Hier zien we al een eerste aanwijzing naar de geneigdheid tot effectief betalen voor nieuws, met name dat de overtuiging nog niet erg groot is én dat er nog heel veel gratis alternatieven bestaan, hetzij via de webbrowser, hetzij via nieuwsaggregatoren.

nieuwsconsumptie browser, application, newsreader

Nog meer research omtrent dit onderwerp werd er gevoerd door onderzoeksgroep PEW. Dit onderzoek toont onder andere aan dat Amerikaanse tabletgebruikers gemiddeld één tot drie vaste nieuwsbronnen raadplegen op hun tablet en dat ze bij hun zelfde vertrouwde nieuwsmerk blijven dat ze voordien reeds online of in papieren versie aanwendden om nieuws te vergaren. Dertig procent van de ondervraagden zegt nu ook méér nieuws te consumeren dan vóór de aankoop van de tablet. Drieëndertig procent zegt ook nieuwe nieuwsbronnen aan te spreken die ze voordien nog niet kenden of gebruikten.  Het onderzoek wijst ook uit dat de satisfactie van het lezen van lange, duidende artikels groter is dan wanneer men dit doet op een klassieke pc of laptop (22%) en slechts 20% prefereert daarvoor nog een papieren krant. Het is dan ook duidelijk dat velen de tablet het medium bij uitstek vinden om hun leeservaring te optimaliseren. Zoals we hierboven al konden opmerken was de willingness to pay voor nieuws niet erg groot. Ook in dit onderzoek blijkt dat nog steeds 40% van de tabletgebruikers opteert voor de gratis mobiele krantensite die via de browser kan worden geraadpleegd. Slechts 21% van de participanten gebruikt vooral de apps die kranten vrijgeven. Diegenen die vooral apps gebruiken zijn dan weer de echte “power news users”: 81% van hen consumeert dagelijks nieuws via hun apps. Wat we ook zien is dat respondenten die wel een betalende applicatie gedownload hebben hun nieuws waardevoller vinden dan vroeger en claimen waar te krijgen voor hun geld.

Waar en wanneer gebruikt men de tablet?

Het gebruik van een tablet verschilt vanzelfsprekend van dat van een klassieke pc of laptop. Een tablet is immers makkelijker mee te nemen, en staat eigenlijk ook altijd aan zoals een mobiele telefoon, waardoor het makkelijker is meteen informatie op te vragen. Toch is het vreemd om zien dat alle studies aantonen dat de tablet meer een toestel is dat thuis gebruikt wordt (Admob survey, 2011; Nielsen survey, 2011; CooperMurphy, 2011). Respectievelijk 35% en 22% zeggen hun tablet zelden of nooit mee te nemen buitenshuis.  Ook in het onderzoek van Sanoma Media kwamen gebruiksgewoonten naar boven; maar liefst 98% van de respondenten claimt de tablet vaak thuis te gebruiken. Op de tweede plaats zegt men de tablet ook mee te nemen wanneer men reist of op vakantie is (72%) en iets minder dan 40% neemt de tablet mee onderweg van huis naar werk. Thuis gebruikt men de iPad vaak in de zetel voor de televisie (Nielsen, 2011): maar liefst 42% gebruikt dagelijks z’n tablet tijdens het televisie kijken. De mannen checken hun email, zowel tijdens de programmatie als tijdens de breaks, vrouwen doen meer aan social networking. Het is dan ook daarom dat de second screen apps dezer dagen als paddestoelen uit de grond schieten. Ook voor het slapengaan wordt de tablet nog gebruikt (Sanoma media, 2011). Uit verschillende onderzoeken (Sanoma media, 2011; Admob survey, 2011; Nielsen, 2011) blijkt dat de iPad meer een medium is dat ’s avonds wordt gebruikt. Hiervan moeten we ons zeer bewust zijn in ons onderzoek naar de krantensector toe.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in iPad en kranten/magazines en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s